TimeCenter

Frisöryrket

Sök efter skickliga frisörer i Uppsala Boka en frisör på endast 60 sekunder!
Uppsala

Frisöryrket

Frisöryrket är väldigt kreativt och socialt. Man bör helt klart vara en "people's person" om man ska känna sig bekväm i frisöryrket. Man ska också stimuleras av att arbeta kreativ med händerna, nära andra människor. Som frisör ska man ha öga för estetik och en fallenhet för kreativt skapande. Man ska vara idérik och snabbtänkt och vara duktig på att passa tider. Det är ett mycket trevligt yrke där man får möta mycket människor varje dag. Det är ett jobb man kan fortsätta att utvecklas i ända fram till pensionsålder.

Utbilda sig till frisör

Det finns lite olika sätt att gå tillväga om man vill bli frisör. Man kan antingen gå hantverksprogrammet med inriktning frisör på gymnasiet, men då ska man veta att det är frisör man vill bli redan som 14-åring. Det är inte alla som vet det. essutom krävs ganska höga betyg för att komma in på frisörprogrammet, trots att det är en i mycket hög grad praktisk utbildning. Den som vill utbilda sig till frisör på eftergymnasial nivå kan gå en privat utilnding. I dagsläget finns det dock ingen sådan som går att finansiera genom CSN-lån.

Gesällbrevet

Det ingår väldigt mycket praktik under en frisörutbildning, vilket säger sig självt. Man brukar också kunna välja till kurser i make-up, naglar och hårförlängning. Fysik och kemi är andra viktiga inslag eftersom man ska ägna dagarna åt att genomföra kemiska behandlingar på människor - man måste ha koll på vad man gör!

När man har gått färdigt skolan så väntar praktik i ett visst antal timmar innan man får lov att avlägga gesällprovet. När man klarat gesällprovet så får man sitt Gesällbrev vilket är den viktigaste handlingen man har för att visa prov på sina färdigheter som frisör. Några år senare kan man ta Mästarbrevet, men det är inte obligatoriskt.

Sök på frisörer i Uppsala här på TimeCenter så får du bättre koll på var du skulle kunna praktisera, eller kanske ta anställning, som frisör i trakten.

Boka frisörer i Uppsala!


 Om TimeCenter  
© 2018 TimeCenter